De omgeving

P é r i g o r d :  synoniem voor Gastronomie en Vakantie

Het departement Dordogne is onderdeel van de regio Aquitaine.
In 1790 werd het land verdeeld in departementen kregen deze meestal de naam van de belangrijkste rivier en zo heeft dit departement haar naam Dordogne gekregen.
Voor die tijd droeg deze streek de naam Périgord, te danken aan de Galliërs die dit gebied hebben bevolkt , genaamd Pétrocorii.
Het graafschap Perigord ontstond in de 11de eeuw en viel later toe aan het huis Albret.
Onder Hendrik de IV werd de Périgord onderdeel van de Franse Kroon.

Het landschap van de Périgord-Noir zorgt voor vele verrassingen.
Beboste plateaus afgewisseld met schilderachtige dalen en talrijke bomen en notengaarden , in welk landschap de mens , van prehistorie tot heden ten dage zijn sporen heeft achtergelaten.
Een veelheid aan grotten, grootwoningen met kunstuitingen en gebruiksvoorwerpen van de allereerste bewoners tot 1001 kastelen, vestingsteden, kerken en andere historische authentieke bouwwerken, alles binnen 30 autominuten van Le Noyer Résidence te vinden.
Bouwwerken uitgevoerd in de karakteristieke stijl en materialen. Gele steen en lauze-daken. Het zeer rijke erfgoed van dit prachtige deel van Frankrijk.

De Périgord-Noir doorsneden door de Dordogne en Vézère dankt haar naam o.a. aan
de aanwezigheid van uitgestrekte dichte bossen van de steen- en haageiken, met zwarte stammen en  dicht donker bladerdek.
Rijkdom aan gewassen, welke worden verbouwd op slibgronden langs de rivieren en op zonovergoten hellingen. Uitgestrekte tabaksvelden, granen, notengaarden , kersen- , perziken- , appel- en perenbomen. Eindeloze sappig zoete aardbeien en frambozenvelden, de fazanten- eenden- en ganzen boerderijen, waar u altijd welkom bent voor een bezoekje, uitleg met proeverij.

Een bezoek aan een van de vele restaurantjes/eetboederijen zullen Uw smaakpapillen aangenaam prikkelen. Voor suggesties en tips kunt U natuurlijk bij ons terecht.

Op marktplaatsen in de hele regio vindt U een overvloed aan al dit heerlijks.
Vers fruit , seizoengroenten, walnoten, paddenstoelen, truffels , foie gras, kazen, worsten en patés . Kleine wijnboeren offreren hun heerlijke biologische wijnen.

Zelfs het gezellige Le Bugue biedt een keur aan bezienswaardigheden: de Caverne Bara Bahau, met de oudst ontdekte rotskunst, de beroemde Gouffre de Proumeyssac ook wel kristalgrot genaamd met imponerend klank- en lichtspel, een fossielenmuseum, een openluchtmuseum Village de Bournat, en een van de mooiste zoetwater aquarium van Frankrijk, en 16eeuwse huisjes in de Grand Rue!

Niet te vergeten , een bezoek aan de vele brocante- en boeken- en curiosamarkten, uitstapjes naar alle toeristische dorpen en stadjes zoals Sarlat, Beynac, Domme, Belvès,
Monpazier, Perigueux e.v.a..

Voor sporters een scala aan mogelijkheden:

  • Tal van en verschillende routes voor wandelen, fietsen of mountainbiken.
  • Golf, tennis, paardrijden.
  • Motorcross, karten, paardrijden.
  • Ballonvluchten of vluchten met toeristenvliegtuigen.
  • Vissen, kanoën en boottochten maken.
  • Routebeschrijving naar slaperige dorpjes, kastelen, parken en tuinen en attracties.